Cu exasperarea la urne

Or să’mi sară unii amici în cap, dar, structural, AfD, noua vedetă de cârciumă a populismului de dreapta radicală (extrema dreaptă cu halbă de bere) este un fel de USR.

Pe useriști și pe cei care i’am votat ne’a unit exasperarea, nevoia de a le șubrezi monolitul penal al corupției care lega partidele tradiționale, decise să calce în picioare principiile și fundamentele statului de drept. Numai despre asta s’a discutat, în pregătirea alegerilor, ca și cum alte teme n’ar fi existat. Așa că în USR s’au strâns bine intenționați conservatori și liberali, pravdoslavnici și liber-cugetători, multiculti sau etnocentriști.

La fel s’a întâmplat și cu marea speranță saxo-scandinavă Pirații – oameni care avea în comun puține idei s’au văzut puși să își însușească păreri cu care nu erau neapărat de acord. Sau care au presupus rabat de la propriile convingeri. Și n’au făcut.

Acum, AfD a câștigat punctele electorale într’o singură zonă: securitatea publică amenințată de imigrație (bine, n’am înțeles de ce restul de 86,7% dintre germani nu au aceeași temere sau nu o consideră prioritate). Între cei 90 și ceva de parlamentari AfD, unii sunt conservatori anti-Merkel (care poartă vina de a nu fi lăsat în CDU loc de opoziție internă, generând o lipsă consistentă de lideri), alții au găsit o singură nișă de a se exprima, anume, sămânța de îndoială, și, în fine, sunt și extremiștii convinși. Politica unui stat implică și teme sociale, și măsuri economice, și context regional/internațional, și viziune, și obiective pe termen lung (până și Schröder a avut unul și a plătit scump pentru curajul de a băga economia germană la dietă). Or, în AfD, facțiunile s’au ferit să pună pe masă idei politice de anvergură. Pentru că, în realitate, AfD nu are decât o temă ca personaj colectiv. În afara imigrației, personajul colectiv AfD nu există.

Și e mult mai greu să menții sprijinul electoral decât să’l primești.

Emoțiile funcționează în dublu sens.

UPDATE
Lucrurile au escaladat mai repede decât anticipasem: co-președinta AfD, Frauke Petry, a distrus sfertul de oră de glorie al partidului părăsind după trei minute în această dimineață conferință de presă, imediat după ce a anunțat că nu va face parte din grupul parlamentar AfD în viitorul Bundestag.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.