Păpușile. Celor cărora le-ați dat nume

Celor cărora le-ați dat nume

Prima păpușă a mamei care a avut un nume a fost Katia. I-a adus-o tatăl ei, când s-a întors din deportare, din URSS. Nu se cădea să vină cu mâna goală la copilul care fusese prea mic atunci când l-au săltat pentru că era neamț din Banat, civil de când se știe, proprietar de prăvălie într-un sat mai apropiat de Vrșețul din Banatul sârbesc decât de orice altă localitate din România.

Pe păușa mamei o chema Katia iar pe păpușa Tuliei, prietena mamei, o chema Delia. Iar mama și Tulia au orperat-o de apendicită pe Katia.

În rest, mama primea, în fiecare an, e Crăciun, sub brad, aceeași păpușă îmbrăcată într-o rochiță nou croită de mama ei. Aceeași păpușă veche, altă rochiță nouă, an după an.

Am zis să întreb o sută de doamne și domnițe (care au fost cândva fetițe) dacă mai țin minte cum le-au spus primelor lor păpuși. Parafrazându-i pe phoenicși: „celor cărora le-au dat nume”. N-au răspuns 100. Probabil mai vin răspunsuri, după ce postez. Iar lista rămâne deschisă pentru cine mai vrea să povestească despre cum și-au botezat prima păpușă.

Carmen F: Jucăria mea preferată era un 🐻 maro. Nu-mi aduc aminte să fi avut un nume. Dar mi-a purtat toate rochițele de când aveam 1 an! Despre păpuși, nu prea mă pasionau. Dar de ce întrebi? Și da, chiar nu-mi amintesc numele păpușilor.

Eliza: Păpușile mele nu aveau nume. Să zicem merci că am catadicsit să îmi botez animalele de companie – un iepure, un hamster, un cațel mic și trei pisici.

Crina: Camelia. Cred că avea nume dat din fabrică. Nu-s sigură. Îmi amintesc și alte păpuși, dar nu și numele lor

Michaella: Din copilărie gen? Păi în copilăria comunistp nu am avut păpuși, am avut un muțunache ceva maimuțică făcută din textil, o chema Muchi. Dar pe prima păpușă gen Barbie românesc o numisem Monica.

Silvia: Cristina. Avea eticheta. Și cealaltă, mai înaltă și blonda, Adelina. Also, cu eticheta.

Cora: Nu, chiar nu mi-o amintesc. Nici papusa, nici dacă avea sau nu un nume.

Claudia C: Rodicuța o chema. Era mai mare ca mine, blondă și la fel de creață. I-am rupt o mână și i-am scos un ochi. Nu întreba de ce! Mama mi-a dus-o la reparat. Și, trecând pe lângă o librarie, cât Rodicuța era la reparat, am văzut o păpușă asemănătoare în vitrină. Mi-am lipit nasul de vitrină: „Lodicuța, hai acasă că nu-ți mai fac nimic!”. Ca o bocitoare profesionistă!

Lavinia: Nu prea aveam păpuși, aveam animale de pluș. Cred că pe unul îl chema Yoyo. Cu care dormeam.

Adina L: Adina a fost prima mea păpușă de care îmi aduc aminte. Chiar așa se chema. A trăit vreo 5 ani

Moni: Primele nu aveau nume, dar pe la 4-5 ani am primit de Crăciun prima cu păr. Hajas baba, simplu. Tunder cu umlaut. Tünder baba (păpușa mea Zâna) – pe atunci nu vorbeam româna decât fff puțin. Doar deutsch și magyarul. Avea rochie bleu de dantelă. Și ochi mișcatori cu gene avea. High tech!

Georgeta G: Întrebare de Einstein. Ștefi, ce-ai pățit?

Raluca St: I-am spus cum îi era scris numele pe cap, sub părul de mătase împuns prin găurele paralele. Nicoleta. Era Arădeanca. Și nu îmi placea numele ala deloc, dar era al ei.

Georgiana: Nu. Nu prea m-am jucat cu păpuși. Aveam un ursulet. Ăla era preferatu’ meu. Da’ nume n-avea… și nu era din pluș moale. Era un material mai nașparliu, nu așa fin ca plușul.

Iza: Oh wow! Ce-i asta, un test? Nu am nici o idee. Acum mi-ai dat de lucru. Am la ce să mă gândesc!

Adriana O: Nu le-am dat nume. Nu le personalizam, le dezmembram, ca să vad cum funcționează (clipit ochi, cântat „mama”).

Alina K: Avea numele din fabrica: Nadia

Oana D: Nu! N-am dat la niciuna! :)))

Madi R: Nu am prea avut păpuși. Dar când am avut două le-am dat numele mătușilor mele, Cici și Viki. Sunt un fel de cucoane din „Arsenic și dantelă veche”, dar atunci nu-mi dădeam seama. Ciudată intrebare!

Liliana S: No! Oricum, au fost 2 sau 3. Mi-era ciudă că nu aveam mașinute, ca băieții.

Ale C: :)))))))) cred că Barbie

Lexa: Tu pornești de la premisa că am avut păpuși. Am primit o Barbie la 7 ani, cred. Și așa o chema: Barbie. O țineam pe dulap, ca să n-o stric, pentru că mi-au adus-o prin pile, din Germania, în 1987. Când am pus mâna pe Barbie aia…

Eu eram la balet și nu aveam voie să mă tund. Tundeam păpușa. Când am pus mâna pe Barbie aia i-am facut french!

Mădă M: Hell no:))) Prima pisică, dacă îți trebuie!

Daciana: Nu cred că i-am spus în vreun fel. Îi făceam haine, o îmbrăcăm, dar nu țin minte să-i fi dat nume. Poate avea deja nume, din magazin.

Ruxandra: Luminița. Dar nu i-am pus eu numele.

Mihaela B: Nu cred ca a avut nume. Oricum, eu distrugeam păpușile, le dezasamblam. Ce mod de a spune că le faceam bucăți!

Lili A: Eu n-am avut păpuși, numai animale de pluș, din alea de gumă și soldați. Prima jucărie de care îmi amintesc e un urs măricel de plus, galben cu alb, care se numea Martin.

Ana C: Nu mai știu cum îi spuneam, dar am o singură amintire cu o papușă. E un test? Știu doar că s-au chinuit ai mei foarte tare să îmi aducă din Rusia o păpușă din aia, tradițională. Și a doua zi am fost foarte curioasă să văd cine vorbește din papușă. Așa că am luat ciocanul și am rezolvat treaba. Și bătaia de după :)))

Lili R: dap

Adina S: Am avut două păpuși dar nu îmi amintesc cum le-am numit. Asta chiar mă enervează.

Andreea: Nu mă jucam cu păpuși pentru că mă speriam de părul lor. Erau singurele cu care reușeau ai mei să mă cumințească. Le uram parul ăla care mirosea a plastic.

Oana P: Cum o chema? A fost un kermit din Muppets. Dar pe prima păpusa pe care am făcut-o a chemat-o Micul Prinț, că asta era. Sunt obsedată de MP.

Camelia T: Neata. Prima mea păpușa a fost o maimuță de plus – Giudi/Judy. Habar n-am de ce o chema așa. Chiar m-a făcut ușor nostalgică întrebarea. Mă emoționez ușor zilele ăstea.

Oana S: Când am citit întrebarea mi-a venit în minte Suzana. O și văd. Cred că o am și într-o poză. Blondă cu pantaloni albaștri.

Magda R: Nu îmi amintesc dacă era prima – Lucia. Apoi a fost una cu rochie lungă, Sanziana. Aradeanca.

Adina R: Am avut căruciorul de păpuși, cățeluși și pisoiași. Dar am avut și o Balerina. Și așa i-am zis! Pe cățeluș l-am strigat Filar.

Cristiana: Nu mai știu. Dar ce-i asta? Ce faci acolo? Violeta. Era o păpușă din aia mai mare ca mine

Andra M: Pffff. Nu. Am întrebat-o pe mama. Nici ea nu știe 🙂 Știu însă ca am tuns-o. Se purta!

Ioana P: Haha, ce întrebare! Era o ursoaică, o chema Doris. Când aveam patru ani eram fascinată că era cât mine. Abia pe la vreo 9-10 mi-am dat seama că acum sunt eu mult mai mare decât ea!

Luiza Z: Svetlana. Păpușa de 100 de lei. Căreia i-am luat scalpul ca să văd cum mi-ar sta și mie cu părul blond.

Laura Z: Nu mai stiu deloc. E trist.

Andreea T: Babe, cred.

Corina O: Acum nu-mi amintesc. De ce? Chiar nu mai știu. O întreb pe mama. Îmi amintesc că nu mă dădeam tare in vânt după păpuși, aveam personaje imaginare, jocurile. Mă jucam mult cu fratele meu.

Liana A: Nadia

Gabi A: Nu, din nefericire, nu-mi amintesc. Am și eu o vârstă. Și mai ales multe nopți nedormite.

Dana GM: Li

Cristina B: Lizuca. Și aveam și-un cățel de cauciuc, Patrocle. E test de memorie? Păpușa mi-a luat-o tata. Singura păpușă luata de el, pentru că apoi a murit.

Laura D: Haha! Très bonne question, Monsieur. Euh… Ce vă pot spune ultra-rapid este numele Moledica, nu era al unei păpuși ci al unui personaj inventat de mine, pe la vreo doi ani și ceva; îl trimiteam pe fratele meu geamăn la ea, să cumpere țigări, leuștean, ce îl trimitea mama pe tata să ia. Prima mea păpușă… voi mai „săpa” prin creier dar sunt șanse să fie în zona inconștientului. Voilà, Monsieur, une réponse possible.

Luiza M: Da! Doina. Era de la aradeanca Și mai aveam una sabina!

Raluca F: Daaaa. Tache. Tache și era și extrem de urâtă. Și Rodica, păpușa aia ceaușista cât China. Are mama fotografiile. Eram între ele, cu carpeta și teancul de perne în fundal, evident.

Mihaela S: Cred că numele era inspirat de gimnastele din anii 80: Daniela Silivaș, Ecaterina Szabo.

Marieta V: Lili.

Cecilia V: Toate aveau numele meu, de alint Cici. Nu îmi amintesc să le fi zis altfel. Nu mi-au plăcut prea mult păpușile, dar am avut un papagal, Cilivili.

Anca S: N-am avut păpuși, că nu mi-au plăcut

Paula C: Zvetlana

Aura T: Nu știu. Nu cred că m-am jucat prea mult cu păpuși. Nu am nicio amintire cu păpuși. Dar o voi întreba pe mama.

Christine F: Pe păpușa mea o chema Lola, dar de unde până unde nu mai știu. Și am avut un ursuleț maro, din aceia din cauciuc, care stătea doar în picioare sau în fund. Când a descoperit Robi pixurile și cariocile, l-a colorat de nu l-am mai recunoscut. De păpușă nu mai știu nimic

Norma N: Prima păpușă nu a fost păpușă, a fost o maimuță de pluș – am dormit cu ea până la 16ani. O chema Pepe.

Simona C: O chema Marița. Si pe soțul ei Iliuță .

Ale G: Brenda, ca așa se numea păpușa. Și am machiat-o, am tuns-o

Beatrice: Brenda. Mă uitam la Beverly Hills și i-am pus numele Brenda după bruneta de acolo. N-am avut Barbie. Eu nu le-am tuns pe ale mele pentru că verișoara mea a tuns o păpușă și ne-am dat seama după câteva zile că nu îi crește părul. Dar le-am făcut șuvițe cu markerul și cu oja mamei 🙈 .

Dana C: Aveam două – Simona și Alexandra! Simona – premiul 1 – clasa 1, Alexandra în a doua. Simona șatenă, Alexandra blondă!

Lola M: Am avut o singură păpușă, făcută la Arad! Frumușica i-am spus eu. Pe eticheta din fabrică era Carmen

Alida: Pffff… stai să ma gândesc. Doamne, ce greu e. Dar âmi amintesc că am tuns-o scurt

Oana O: Din păcate, nu . Dar stiu că am tuns-o. Trebuie să mai spun că de trei ani mă tund singură. Am nevoie de un psihanalist, altfel bănuiesc că sunt păpușa de atunci.

Miha G: O sun acum pe mama. Noi aveam una pe care o împărțeam la trei, era mare si frumoasă. Apoi, mai târziu, ne-a întrebat ce vrem să ne cumpere iar eu și sora mea mică am cerut păpușă cu cărucior, să nu ne mai batem pe păpușa Arădeanca. Așa o chema pe prima noastră păpușă împărţita la trei. Așa se chema fabrica. Si noi eram prostuțe. Dar o iubeam pe Aradeanca

E si acum la ai mei. Am vrut s-o lăsăm acolo și o avem acum toate, când ajungem pe acasă.

Manuela C: Parcă Denisa. Nu știu dacă prima, dar una din păpușile de le țin minte așa-i ziceam.

Ana Maria S: Clara. Nici nu știu de unde mi-a venit. Sau nu-mi amintesc. Era o o chinezoaică extrem de firavă, înaltă, cu o rochiță mov pal. Mi-o dăruise cea care avea să devină, ani mai târziu, profesoara mea de româna. Și azi e cea mai frumoasă păpușă din lume. Mulțumesc că mi-ai amintit de ea.

Laura B: Eu am numit-o Bianca. Nu am nici cea mai mică idee de la ce vine, dar îmi amintesc că ai mei au botezat o fetiță în perioada aia. I-am stresat pe părinții ei atât de mult încât i-au pus și fetiței numele Bianca, după păpușa mea.

Valentina S: Adriana. Nu era mai mare decât mine, era o păpușă destul de mică pe care am uitat-o într-o cofetărie și nu am mai găsit-o. Fratele meu mai mare nu mi-a fost păpușă, eu am fost păpușa lui; în schimb am reușit să îl prostesc pe cel mai mic.

Alina V: Am avut o păpușă de la Aradeanca când aveam doi ani. Puse una lângă alta pe canapea, era greu să-ți dai seama care e papușa și care e copilul. Kati. Mint! O chema Piroska. Și eu faceam haine. Dar m-a apucat târziu joaca cu păpuțile. Pe la 13 ani. Până atunci, maținile erau pasiunea mea/

Aura B: Eu? Păpușă? Aveam tigru de pluș în loc de păpușă. L-am pierdut pe geam din tramvai, când aveam 3 ani.

Janina S: Păpușă? Cred că mă jucam cu mașinuțe. Îmi plăcea mult un căluț maro, din acela care se călărește ca în balansoar. Băiețoaică.

Mă jucam cu băieții mai mult. Făceam pe „Pistruiatul”, săream garduri. Mi-e rușine, nu sunt mândră de mine ca nu am o păpușa de care să-mi amintesc. Știu că sor-mea avea, în schimb, un ursuleț de pluș care ajunsese jerpelit dar pe care tot îl iubea și dormea cu el. Și spunea că se va mărita cu el. Era la școala când făcea asta. Bine că am amintiri cu păpușile ei!

Ramona M: Jaqueline. Si era putin x-oșă. Sigur te interesează asta?

Felicia D: Nu. Eu mă jucam cu mașinuțe.

Gabriela P: Eu n-am avut păpuși. Am avut un urs maro, oribil, dacă mă întrebi acum, însă pe vremea aia o splendoare!

Anca A: Aurora. Fiindcă de acolo mi-au luat-o bunicii mei, de la mare, de la Cap Aurora. Prima păpușă!

Paula N: Nu prea am fost atașata de păpuși, nici nu am avut decât una, luată convențional de mama, toată fashion. Am avut saci de home deco stuff, de la căni și dulapuri la pian plus maimuțoi care trțiau printre ele, obligat. Am plâns să îmi dea dintr-o vitrina un bebeluș cât mine, odată, și pur și simplu nu au avut ce face cu mine, au chemat patronul, au distrus aranjamentul și am primit bebelușul. Mi-e clar că voiam un bebeluș de când eram bebeluș. Poate că mă luaseră prea repede din reîncarnarea anterioară și rămăsesem cu gândul la el… Cine poate ști?

Luiza T: Eu le dezmembram. Ca să le pot repara. Părul îl împleteam, automat. Dacă eu purtam mereu părul împletit și ele erau obligate. Nu am dat nume la păpuși.

Elena R: Aolo, ce complicat! Stai să întreb! Colombina, parcă. Dar nu știu dacă am mai avut vreuna înaintea ei.

Roxana ER: Da! Roxana! Mai exact, Roxana Mică. Te pup mult, să trăiești! Bună întrebarea.

Dana P: Haha, eu nu aveam păpuși, că eram sora mai mică, Crina le primea noi și mie nu-mi plăceau ca hand me down. Singura jucărie din copilărie pe care mi-o amintesc cu drag era un tanc galben cu șenile și telecomandă, care nu avea nume și pe care mi l-a luat tata special mie. Și o mașinș de cauciuc cu țiuitoare, care avea un ursulet cu pălărie la volan. Avea plăcuță cu număr pe care tata cred a scris numărul Daciei noastre, 2 CJ 196. Acum câinele meu primește jucării de genul ăla!

Ioana A: Creatively: Bebe. Chiar arăta ca un bebe, foarte nature-like, chiar și la dimensiuni, și nu o dată mama și-a luat-o de la alte mame îngrijorate că lasă bebelușul pe mâna copilului, că poate il scapă. Dar am avut și Gianni, și Corina, și Suzana. Și, de bună seamă, Lola.

Camelia DS: Prima de care îmi amintesc cum o chema era păpușa Nelu. Era un elev băiețel, probabil mi-au tot repetat că e de la Nelu, un coleg de-al tatei. Nu era prima păpușă, o știu si pe prima, dar nu îi știu numele.

Andra Sch: Păpușile mele și animalele de jucărie avea mereu alte nume, când eram mica. Inventam mereu alte povești și erau ca niște actori care joacă roluri diferite în fiecare seară. Așa am trecut cu bine prin revolutie, aveam șapte ani si eram tare speriată, se tragea la noi în cartier (blocul era lângă unitatea militară), mama îmi interzicea să mă apropii de geamuri, stăteam pitiți jos pe o saltea, tăticul opera non-stop răniți la spital și eu inventam povești pentru mama și frățiorul mai mic, să-i liniștesc și să mă liniștesc și pe mine. De atunci am simiti că poveștile pot avea un efect tămăduitor. Când Fabi era la reanimare, anul trecut, inventam pentru el fel și fel de povești și glume și îi citeam romane intregi. Atâta timp cât povestim, viața merge mai departe.

PS: da, am avut și eu, le-am avut pe piticul Nați și pe rățoiul de plastic pe care, probabil, l-a avut toată România anilor 70; dar primul a fost Nați, pe cred care-l mai au și acum au mei, molfăit și ros în moțul căciulii mai rău decât suzeta cu care am băut la culcare lapte din sticla de pepsi, până târziu, prin școala primară.

Publicitate

2 gânduri despre “Păpușile. Celor cărora le-ați dat nume

  1. Am avut două papusi: amândouă cu fetele rotunde,părul lung si codite. Aveau aproximativ 30 cm, una era brunetă și semăna cu Alba ca Zăpada iar cealaltă era blonda.Numele nu le mai stiu
    Probabil aveau nume din fabrica.
    Stiu doar ca pe cea brunetă nu am vrut să o dau unui alt copil până târziu, pe la 16 ani!

  2. Ehe… un bebe de origine africana, (corect huh? :)) cu o faţa mereu zambitoare.
    N-a avut nume, sa fie asta cauza pt care aparatele de uz casnic importante primesc la mine nume de… papusi? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.