Atâtea lucruri anormale pentru obișnuința noastră s-au întâmplat după 11 septembrie. Cel puțin în ce privește securitatea zborurilor aeriene. N-am mai avut voie cu băutura de acasă (iar apa dincolo de check-in costă de regulă de trei ori mai scump decât la Mega din colțul străzii), nu ne-au mai lăsat cu orice fel de obiect, oricât de nevinovat, susceptibil de a se transforma în armă. Deodorantele au fost multă vreme interzise (cu timpul au acceptat doze micuțe, apoi mici). S-au complicat îmbarcările (bine, statul ca tâmpiții zeci de minute în picioare la coada de îmbarcare, deși nimeni nu-ți va lua locul și nici avionul nu va pleca fără tine, a rămas). Au înăsprit controalele la îmbarcare, ne descalță, ne bagă în, oh, termoscanere, văd tot ce avem în băgăjelul de cală, uneori își bagă mâna înăuntru, ne iau aparatele foto și dispar cu ele în dosul unei uși, ne dau cu un cartonaș pe dosul palmei, ne pipăie cu mâna și cu detectorul de metale, adică ne scanează, din cap până-n picioare. În avion, orice nedreptate care ni se face trebuie să o înghițim, orice rebeliune riscă să sfârșească brutal – împotriva noastră.
O tânără absolventă germană de liceu, care a plănuit să-și viziteze neamurile din America, a fost întoarsă de pe aeroportul din Philadelpia pentru că avea viză de turist iar vameșii știau despre el că avea de gând să muncească. Au pus-o să deschidă mesageria de Facebook și i-au arătat că le-a promis rudelor să le ducă și aducă copiii de la școală și să stea cu ei uneori, serile. Serviciul de imigrări a acuzat-o că vrea să facă au-pair la negru (https://www.spiegel.de/…/usa-einreise-abgelehnt-20-jaehrige…).
De câte ori nu v-ați simțit umiliți în neputința de a schimba ceva legat de zboruri? Bagaje mai mici, prețuri mai mari, locuri mai strâmte, stewardese mai neprofesioniste, curse întârziate, informații lipsă și câte și mai câte.
Și, totuși, concret, ați întreprins ceva? V-ați revoltat cumpărând alte bilete spre alte destinații.
Din 2001 până astăzi, cerul s-a umplut de curse aeriene iar noi, mai ales de când am putut circula fără vize, n-am lăsat nici o destinație nezburată. Chiar dacă atâtea lucruri nu ne-au convenit.
Eu, unul, n-am să mai merg prea curând cu avionul, dacă nu va fi neoie, deși îmi place să zbor, îmi pklace să ajung repede la destinația de unde trebuie să mă întroc mereu mai repede decât mi-aș dori. M-au pierdut prin atitudinea de gigant sfidător cu care m-au tratat când am renunțat să mai zbor la Cluj, în săptămâna în care președintele anunța instituirea stării de urgență.
Dar voi, sunt sigur, abia așteptați să puteți zbura din nou la Barcelona, la Roma, la Lisabona sau acasă, de pe unde v-ați stabilit în lumea asta. E ok. Și veți zbura, acceptând și vechile interdicții la care se fac mereu noi ajustări dar și noile constrângeri pe care le le pregătește Uniunea Europeană (mostruoasa, da!), mai exact Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației și Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, așa cum am aflat astăzi din postarea / articolul Danei Cotoara.
Vă veți lăsa verificați de sănătate și veți călători cu noile acte de identitate dotate cu cipuri, ca la cardul bancar, ca la cardul de sănătate.
Dar veți urla că un necalificat vă verifică dacă temperatura trece peste un anumit prag și veți criza cu isteria asta o lume întreagă care ajunge să provoace incidente triste ca cel de azi de la Kauflandul din Ferentari cu băieții de la unitatea „mușchii mei minte nu are”.
Să vă spun două chestii: sunteți complet anonimi, la acea măsurare a temperaturii (măsurare, nu scanare!); și b micuț): dacă măsuratul temperaturii ar fi o chestie așa de ilegală pentru necalificați, cum se face de părinții voștri nu au ajuns la zdup pentru că v-au băgat termometrul în fund(uleț) când ați fost mici?
Pe bune, când ați făcut ultima oară un duș rece, oameni buni? Dacă n-ați avut voie să vă plimbați, două luni, puteați să scoatețicapul pe geam. Cât timp au circulat puține mașini, aerul a fost respirabil chiar și printre blocurile gri. Zău așa, mai ieșiți la soare, mai ieșiți la aer, plimbați-vă, faceți mai mult de doi pași, nu e nici un pericol să vi se întâmple ceva, planeta nu e un disc cu marigin abrupte.
Pasagerii care nu respectă măsurile preventive:
Sursa: EUROPENE LA ZI
– nu vor putea intra în terminal
– nu vor putea urca la bordul aeronavelor
– vor fi predați autorităților competente potrivit legislațiilor naționale
– pot suferi consecințe legale, în funcție de gravitatea faptei