10 august 2018, premeditarea și falsul procurorilor

„Pe întreg parcursul executării misiunii de asigurare a ordinii publice a existat o preocupare constantă a forțelor de ordine pentru identificarea, izolarea și extragerea din mulțime a persoanelor violente, acțiuni care au fost însă limitate de cerința asigurării integrității corporale a personalului propriu și a protestatarilor non-violenți”

spune comunicatul DIICOT din 15 iulie 2020 despre ordonanța din 26 iulie 2020

„În fapt”, cum scriu domnii procurori care au anchetat evenimentele din 10 august 2018, „preocuparea constantă pentru identificarea, izolarea și extragerea din mulțime a persoanelor violente” a lipsit cu desăvârșire. Forțele de (hm!) ordine n-au avut nici o clipă intenția asta, de vreme ce nu au „izolat și extras” violenții nici măcar când nu a existat nici un risc asupra „integrității corporale a personalului propriu și a protestatarilor non-violenți”.

Două exemple:

Băiatul din stânga a făcut priuete cu balustrada aia de plastic înainte să apuce să o aruncă către jandarmi – vreo 10-15 secunde nu a intervenit nici un jandarm (bine, nici după aceea) să-l pună la pământ și să-l extragă din mulțimea lipsă în care se agita.

Băiatul din dreapta a stat zeci de secunde lăbărțat peste scuturile jandarmilor și le-a scuipat diverse urări de bine, mamă și personaje biblice. Nici una dintre țestoase nu a întins un braț d-ăla vânjos de mardeiaș de peluză să-l extragă, imobilizeze și trimită la interogatoriu. Haide, zi acum, eroule, cine te-a trimis, tată, să dai jos Guvernul, „șobolane”?

(…) modul de exercitare a violenţelor asupra forţelor de ordine a reflectat o mutaţie în plan acţional, agresiunile manifestându-se de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută (…)

IDEM

Să ilustrăm cu grupuri și pâlcuri de agresori, mutați acțional de-a lungul întregului dispozitiv:

Mărturisesc că îl înțeleg pe jandarmul din ultima imagine a seriei de mai sus: păi, pentru două pensionare și o domnișoară a ținut el toată lunga și fierbintea zi de august carcasa aia pe el?

Dar, în același timp (curat temporal vorbind), cam 50 de metri mai la stânga,

(…) mai mulți protestatari (peste 1000 de persoane, potrivit procesului-verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurorul militar prezent în Piața Victoriei pe parcursul desfășurării adunării publice) au exercitat violențe atât împotriva forțelor de ordine cât și asupra bunurilor proprietate publică sau privată (…)

IBIDEM

O mie?

Cam ăștia au fost singurii care au manifestat oarece mobilitate în toropeala aia. Probabil de la apa proiectată din tulumba mașinii jandarmeriei. Repet: ăștia au fost o mie cam cum a scos Viorica Dăncilă România din noroaie. Nici nu știu dacă are fratele Negoiță de unde să adune atâția ultrași, o mie, cu simbrie pentru lupte de stradă, la ordinul serviciilor.

Când am depus plângerea la Parchetul Militar și, mai apoi, când un procuror m-a chemat să transcrie cele povestite de mine în româna aia a lor și a proceselor verbale, le-am spus că am poze, dacă nu știu ei cine le-au fost provocatorii. Aveau și numărul meu de telefon, aveau și adresa de mail.

O mie, nu?

Zonele unde s-a tulburat ordinea publică au fost izolate, fiind luate măsuri legale împotriva celor care au comis acte de violenţă, precum şi pentru protecţia participanţilor care se manifestau în mod paşnic”.

IBIDEM

Să mai ilustrăm cu o serie de teroriști care tulburau ordinea publică și, după cum se vede, comiteau niște acte de violență cruntă împotriva propriilor telefoane mobile și a ierbii, pe care în loc s-o fumeze, o călcau.

De altfel, trebuie să înțelegem jandarmii care au văzut în mulțimea staționară de pe treptele Muzeului Antipa niște indivizi care amenință „participanții care manifestau în mod pașnic”, pun la cale să răstoarne ordinea constituțională, se pregătesc să dea o lovitură de stat.

Motiv pentru care au fost luate următoarele măsuri – legale:

Au fost înregistrate și situații în care jandarmi, aflați în exercițiul atribuțiilor de serviciu, ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate (…)”

Aceeași sursă citată deja

De capul lor au abuzat, se pare, de vreme ce capii operativi ai intervenției (Cucoș, Cazan și Sindile) au fost scoși de sub urmărire penale.

Anul trecut, în decembrie, ministrul de Interne Marcel Vela spunea, la Digi 24:

„Jandarmeria a fost pusă într-o ipostază indecentă de cei care au decis intervenția. (…) Au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii, care au decis intervenția în anumite etape, în anumite moduri și au premeditat-o în modul de organizare. Vă dau un exemplu, jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau măști de gaze la ei, inclusiv ei au fost puși în situația în care au inspirat gaze lacrimogene. Când ești într-o stare de panică, de adrenalină nu mai gândești rațional și acționezi emoțional”

Ei, bine, aflăm astăzi că nimic nu a fost premeditat, din raportul procurorilor DIICOT.

Cel puțin alți trei oameni au avut ceva de comentat după comunicatul de astăzi al DIICOT-ului: Madi Roșca și Paul Wagner de la Passport Productions, despre filmul evenimentelor, care s-a văzut altfel, dintre gaze decât din spatele buteliilor, și Adrian Răileanu, despre premeditare.

Concluzia îi aparține lui Teo Tiță, întodeauna mai concis, așa:

niciun diicot de pe lumea asta nu o sa ma convingă că lucrurile pe care le-am văzut/simțit/respirat în noaptea de 10 august sunt opera câtorva jandarmi care nu și-au făcut meseria.
i get bullshit, but this is beyond bullshit”

Oamenii ăștia, care au măsluit faptele, nu falsifică doar istoria recentă ci și niște acte publice, ceea ce e doar una dintre fărădelegile penale la care s-au băgat procurorii DIICOT care au scris raportul despre ce s-a întâmplat la 10 august 2020.

PS: și piperul pe rană din acea noapte, o corespondență la persoana 1 din mijlocul celei mai triste seri a României ultimilor ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.