Cârciuma în tranziție. Anii 90, „pe care i-am băut”

Când m-a invitat Cosmin Dragomir să scriu pentru gastroart.ro despre HoReCa anilor 90, am acceptat ca să nu mă fac de râs cu un „nu mai știu, nu-mi mai aduc aminte”.

Apoi au început să curgă picături pe care le-am lăsat fix așa, alandala, cum au venit. Pentru că fix așa a fost și deceniul ăla – dezordine în societate, dezordine în București, dezordine în viețile noastre, dezordine în pahare, dezordine în farfurii.

„Pe străzile Bucureștilor conviețuiau, la începutul anilor 90, rugină și cioburi de oglinzi. Chioșcuri cu trei-patru mese se învecinau cu vitrinele discret luminate ale unor interioare care copiau rețete văzute în vest de români întorși cu ceva bani după revoluție. Au intrat pe piață și primii îmbogățiți, pentru care investițiile minore în baruri și restaurante erau tentante pentru că se transformau repede în spălătorii de bani. Mergeau mână în mână cu serviciile secrete desprinse din fosta poliție politică a lui Ceaușescu. Dar, cum aceste servicii intraseră ele însele în logica economiei de piață și a capitalismului, au început să se concureze între ele pentru a controla cât mai mult din spațiul public. Au apărut, astfel, barurile și terasele agențiilor secrete, mai ales prin zona centrală a Capitalei, pe străzi pe care cei mai trufași dintre les nouveaux riches ieșeau să vadă și să fie văzuți, să antameze vreo afacere sau să-și recicleze rezerva de amante. Acolo, florile de pe masă erau încă marca Phillips, presărate cu microfoane de ascultare.”

Pop și Gică, Shorley, Șarpele Roșu, Bar Bar, Terasa Andu și alte cârciumi, cu sau fără nume, dintr-un București prăfuit-sclipicios, chiar lipicios pe fețele de masă, acolo unde existau fețe de masă.

Bonus: ieșirea găștii mele de la Oravița din totalitarismul HoReCa, plus câteva amintiri recuperate din călătoriile prin țară, undeva în 90-91.

Un text lung care, dacă ar fi cursiv, ar putea fi numit fluviu. De fapt, e ca un fel de inundație care aduce cu ea tot ce a putut agăța în deal.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.