Alegerile și domnul Wahlleben

Săptămânile trecute, într-una din ocaziile în care am coborât de la volan, am nimerit – într-o pădure din Apusenii mocănești – peste scena aceasta: într-un luminiș, un conifer pricăjit și izolat s-a trezit pur și simplu încolțit de o formațiune de mesteceni tineri.

Este o practică printre toate ființele acestei planete să încerce să elimine orice intrus, chiar dacă intrusul era acolo de la începutul planetei. Darwin, deh. Iar pădurile nu-s niște programe ciclice, așa cum simplist am învățat la biologie.

Există o viață secretă a pădurilor. Copacii își cultivă relațiile de familie, își hrănesc copiii, își păzec bătrânii, își vânează concurența. Știam că am făcut aceasă poză dar am uitat de ea.

Aseară mi-am propus să înțeleg ceva de la televizor din campania asta electorală pentru locale: oferte, soluții, idei, planuri, mă rog, ce ar trebui să primești ca să fii informat. Nu doar pentru orașul în care am să votez ci pentru oriunde în țara asta, pentru că o țară o duce atât de prost cât o duce cea mai nevoiașă dintre comunitățile ei.

După vreo două ore și un pic mi-am adus aminte de fotografia asta. Pentru că asta se întâmplă, de fapt, în acest moment, în politica românească. Și asta fac televiziunile de știri, care (cele mai multe) sunt orice, dar nu de știri. Se comportă, unele, sunt ca mestecenii din fotografie, iar altele s-au dus pe alte coclauri.

Am renunțat și, minune, karma, ziceți-i pe ce nume vreți, pe Deutsche Welle am văzut un documentar minunat cu omul care a scris cartea intitulată chiar „Viața secretă a pădurilor”, Peter Wahllleben.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.