Știri pe scurse

Tocmai am fost abuzat într-o lecție de fabricat fake news. @stiripesurse_ro au ignorat o bucată din întrebarea mea, au luat ce le-a convenit și au lipit de o parte din răspunsul lui Iohannis într-o știre pe calapodul @SputnikInt.

Întrebarea mea:

Aș reveni la acea primă întrebare legată de incidentul de astăzi în care două instituții pe orizontală ale statului au comunicat informații contradictorii. Considerați că există vreo legătură între această situație, care nu este prima și probabil nu va fi nici ultima, și faptul că multe dintre funcțiile, pozițiile cheie, din astfel de instituții sunt ocupate de persoane cu calificări academice îndoielnice, cu diplome false sau chiar diplome lipsă?

Răspunsul lui Iohannis:

Cu siguranță există și aici o legătură, dar trebuie să fim fair. Adică trebuie să îi tratăm fair pe cei în funcție, fiindcă aceste necorelări nu au apărut ieri sau alaltăieri. Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente pentru pozițiile pe care le-au ocupat și în majoritatea anilor, după cum ne amintim probabil majoritatea din această sală, a guvernat în România PSD, care a promovat, știm foarte bine, persoane de multe ori fără competențe, dar cu susținere politică solidă. Acum, sigur, e mult de reparat și asta se numește reformarea statului, pe care mi-o doresc eu foarte mult. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Și, dacă îmi permiteți, asta e o problemă care s-a auto-rezolvat cumva, fiindcă după scurt timp a revenit și INSP și s-au pus de acord asupra acestor date. Dar sunt multe alte chestiuni care vin din ultimele decenii, trebuie corectate, trebuie reparate, trebuie puse într-un cadru foarte clar și ordonat, pentru a permite să mergem mai departe cu o cu totul altă viteză decât cea din trecut.

Lor le-a ieșit asta:

Klaus Iohannis dă vina pe cei de la PSD pentru oamenii fără studii promovați de PNL în funcții cheie
Președintele Klaus Iohannis susține că recentele scandaluri privind oameni promovați de PNL în funcții importante, dar care fie nu au studiile necesare, fie nu au studii deloc, reprezintă o problemă veche de 30 ani și arată că PSD-ul este cel care a promovat mult mai multe astfel de persoane în funcții.

Da, printre personajele toxice la care mă refeream era și băiețelul ăla neterminat de la Grupul de Comunicare Strategică, singurul găsit apt, în toată România asta, de PNL să se ocupe de comunicarea celulei de criză a Guvernului în plină pandemie.

Dar nimeni nu bate PSD-ul în impostori plasați în funcții publice. Calificări academice îndoielnice au Florin Iordache, cu doctoratul în drept luat Bălți, sau Eugen Nicolicea, care a făcut dreptul undeva dar nu s-a aflat nici astăzi cine i-au fost colegii, plus toată șleahta de pesediști, în frunte cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, care au obținut licențe, masterate și doctrorate sau și-au completat studiile la Universitatea Valahia.

Diplomă falsă a avut și Marius Carașol. Calificat electrician la capătul celor 12 clase absolvite cu un bacalaureat la un liceu din Alexandria, Teleorman, Carașol și-a fabricat o diplomă de absolvent al Politehnicii București în baza căreia a fost pus mare șef peste Transelectrica de fostul ministru al Economiei Nicolae Bădălău, el însuși cu doctorat la Universitatea Valahia, luat sub protecția recent datului în fapt director de la ORNISS, Laurențiu Baranga, coordonatorul de doctorat fără bacalaureat.

Și Ponta intră tot la diplome false, că un titlu palgiat e un titlu furat. Ca și masteranzii și doctorii de la SRI – Onțanu, Oprea, Orlando și alte astfel de zerouri.

Ca să nu mai vorbim de fabricile private de diplome, la care examenele se trec completând pe calculator răspunsurile corecte la testele grilă ale căror rezolvări se găsesc la liber pe forumurile dedicate diverselor discipline. Deputatul Alfred Simonis, noua stea în devenire a PSD, a făcut dreptul la Universitatea Tibiscus din Timișoara, clasificată de Ministerul Educației în ultima ligă a facultăților de profil, lângă Hyperion din București și Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, pentru că facultatea din Băile Herculane a dispărut.

Și lista continuă.

Da, nu-s doar pesediști printre impostori. Sunt și în alte partide. Inclusiv la PNL. Iar impostura nu se măsoară doar în diplome fără acoperire ci și în trasee profesionale fără justificare – la fel cum știrile false nu se scurg doar din invenții sau neadevăruri ci și din omisiunea cu bună știință a contextului sau a unei părți consistente din adevăr.

O lectură senzațională despre impostura în politica din România, numai bună acum, înainte de alegeri, este cercetarea făcută de Valeriu Nicolae și publicată pe pagina de internet „Nu tot ei”.

***

Am șutit de la Newsweek tabelul ăsta:

Dar am făcut-o doar ca să mergeți să citiți articolul lor despre Partidul Studiilor de la Distanță.

Poate se duc și cei de la Știri pe Surse – dar, cine știe, poate îi roade curiozitatea și pe măcar câțiva dintre cei care se complac în mocirla dezinformării.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.