* Se spune că în spațiu timpul se scurge mai lent decât pe pământ. Sus, pe stația aia orbitală internațională, tocmai a venit 1989 și, implicit, vremea când rușii aveau nevoie de americani ca de aer: „Stația Spațială Internațională a rămas fără oxigen în zona rusească. Echipajul respiră aer din zona americană a stației”.
* Rusia respiră greu și în Balcani. Negocierile dintre Belgrad și Priștina, încrucișat mediate de europeni și de americani (și care uneori se bat cap în cap), au iritat Kremlinul, deranjat că nu a fost chemat la împărțeală. Atât de supărată e Moscova încât Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, a postat pe Facebook colajul atașat, însoțit de o mică glumiță de autobază: „Ar trebui să stai ca în figura 2. Nu contează cine ești. Crede-mă!”.

Aleksandar Vučić știe foarte bine că Zaharova nu a postat de capul ei, fără acordul lui Serghei Lavrov care, și el, l-a primit de mai sus. Mai știe și că stilul titoist-wanna-be de a se raporta la marile puteri deranjează interesele energetice și strategice ale fratelui cel mare. Dar, pentru că deocamdată poate și pentru că hărțile, pe aici, prin vecini, sunt încă șubrede, i-a transmis Kremlinului, în stilul său de sârb aprig la mânie și, în plus, infatuat profesionist al vorbelor, că „primitivismul și vulgaritatea vorbesc despre ea și, Boże moj, despre cei care au instalat-o unde este”. E util să stai cu un ochi pe Balcanii de Vest. Că multe vânturi bat din toate părțile, pe marea asta de incertitudini în care plutim.
* Suedia nu a mai participat la un război din 1814, când s-au bătut cu norvegienii. Acum au decis să suplimenteze cu 40% cheltuielile militare, de teama Rusiei care, spune Guvernul de la Stokholm, vrea să-și atingă obiectivele politice prin metode militare. Acum doi ani, Guvernul suedez a distribuit celor 4,8 milioane de gospodării din țară broșuri ilustrate cu indicații „în caz de război”. În ultimii ani, Rusia și-a trimis de mai multe ori navele militare în apele teritoriale ale Suediei iar avioanele de luptă rusești au executat manevre ostile în preajma unora scandinave, inclusiv în spațiul aerian suedez. În replică, Moscova acuză o răspândire a „rusofobiei”.
* Îmi scrie prietenul Oacă de la Londra. „Acu’s pe tren. Merge de la Charing Cross la Gravesend. E rush hour. Pe trenu’ ăsta trebuia să te împingi politicos că să poți să intri. Acum nimeni nu stă în picioare, la banchetele de șase stăm câte trei și la cele de patru numa doi. Nu e regulă, nu scrie niciunde, dar oamenii se feresc de parcă toți alții îs ciumați”.
* Și, la final, un album foto cât o lume pusă în mișcare de un ciorap de damă la transmisie, primit de la Crina.