N-avem pe nimeni pe cai albi în America

Câtă Americă a ieșit la vot anul acesta. O Americă sătulă, o Americă umilită, care nu și-a mai dorit bădărănii și diletantism și cacialmale.

Sau nu chiar?

Jumătate din această Americă s-a simțit reprezentată de cel care a stat în ultimii patru ani la Casa Albă. Puțin peste 70 de milioane de americani au votat Donald Trump. Ceea ce înseamnă că trumpismul nu a fost o paranteză, nu a fost un accident, trumpismul este aici să rămână.

Doar două procente din alegătorii americani au făcut diferența. Iar dintre cei 74 de milioane care au votat un alt președinte, mulți chiar nu s-au dus la vot pentru democrați sau pentru Biden, ci contra lui Trump. Sigur, America a fost mereu divizată. Dar ce-am văzut în ultima vreme este departe de acel bipartizanism cu care ne-a obișnuit. Nici pe vremea disputei Gore vs Bush (sau Bore vs Gush), falia nu a fost atât de pronunțată.

Mai sunt încă două luni bune până Trump va părăsi Casa Albă. Două luni în care orice mai e posibil. În care Trump mai e în stare de orice.

Iar Președinția Trump nu se va fi încheiat, de facto, nici când va depune Biden jurământul. La fel cum Bucureștii nu-și va cicatriza prea curând rănile catastrofalei administrații Firea, guvernarea Trump se va resimți mult timp în America. O vor resimți nu doar cetățenii ci și viitoarea echipă de la Casa Albă, care, cum spun americanii, trebuie să livreze cât mai curând. Nu până la următoarele prezidențiale, ci înainte de parlamentarele intermediare din 2022. Mult înainte. Iar cea mai frumoasă promisiune, aceea de a reuni America, nu are cum să o respecte. Nu-l vor lăsa republicanii, nu-l va lăsa media, nu-l vor lăsa nici proprii colegi aflați mai la stânga sa în Partidul Democrat, nu-l va lăsa o societate intoxicată de un discurs exploziv dar fără substanță dar nici însuși Donald Trump, care va fi acolo pentru toți cei care nu s-au plictisit să-l țină sub reflectoare în ultimii ani.

Și nici nu e clar cu ce ar putea să înceapă – cu asigurările medicale sau cu problemele rasiale, cu imigrația, cu o legislație mai restrictivă în zona posesiei armelor sau cu schimbările climatice, cu modificarea salariului minim sau cu reclacularea taxelor? Și mai e și pandemia asta…

Numai probleme, peste tot numai probleme.

Calmul lui Biden nu va fi suficient pentru a depresuriza America. Iar dacă va dezamăgi, nu o va face în nume personal ci al tuturor speranțelor puse în ceea ce, de câteva sute de ani, se numește democrație în America.

Probabil că riposta Americii deziluzionat nu va mai fi Donald Trump (s-ar putea să aibă și justiția un cuvânt de spus în acest sens). Dar știți filmele acelea SF mai vechi, care se termină cu alungarea invadatorilor extratereștri care aproape că au distrus planeta dar, înainte de genericul final, ultimul cadru ne arată că, sub o piatră, ecluzează o nouă generație de monstruleți?

#mytwocents

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.