Liturghiile blues din RDG

Muzicieni angajați civic, poeți sociali, scriitori rebeli, mai apoi chiar disidenți și zeci de mii de anonimi pentru care contestarea dictaturii devenise o obligație morală și o datorie de conștiință – pentru ei s-au deschis, în anii 80, porțile bisericilor din Germania de est, cea sovietizată.

Le-au zis Bluesmessen. Liturghiile blues. Puterea politică a vrut să le interzică, pentru că nu ar fi fost serviciu religios. Dar sinodul bisericii luterane a transmis că preotul, singur, poate decide ce este și ce nu o slujbă dedicată lui Dumnezeu.

Iar preoții s-au pus în ușile bisericilor, interzicând trupelor de intervenție trimise de regimul Honecker să intre peste oamenii strânși înăuntru pentru că afară erau prigoniți de poliția politică redegistă, STASI.

S-a cântat în bisericile acelea folk, pop, rock, jazz și punk. Au avut acces la microfon artiști interziși în spațiul public. S-a dansat, s-a jucat teatru, s-au frământat idei și s-au citit manifeste politice, s-a căutat libertatea în texte biblice și în filosofii clasici, s-a cerut democrație, presă liberă, pluripartitism și dreptul de a ieși dincolo de Zid.

Asta a făcut, în anii 80, biserica pentru oameni, într-o dictatură în care statul știa tot ce mișcă în viețile celorlalți, dar nu din spovedaniile turnate la securitate.

Tot acest efort comun avea să fie răsplătit. Parafrazându-l pe ÎPF Daniel, după ceva vreme, regimul comunist a căzut.

La acest link sunt fotografii făcute în acea epocă de Harald Hauswald, un observator al vremurilor ținut sub observație, la rândul lui, de STASI. Nume de obiectiv: Biciclistul.

Nu e nici o comemorare sau aniversare. Dar unele istorii mai puțin știute merită spuse oricând. Și chiar de mai multe ori. Până înțelegem ceva din ele.

2 gânduri despre “Liturghiile blues din RDG

  1. Foarte interesant! Nu am știut, iar fotografiile din link, unele-s cutremurătoare. Mici radiografii ale unei existențe chinuite.
    Mulțumesc. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.