* „O vedetă reprezentativă a tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii şi pe cei impresionabili să-l imite. Prezenţei lui în Australia jucând tenis ar putea stimula sentimentul antivaccinare”, spune judecătorul care a dat ultima sentință în telenovela Novak Djokovici.
* Norvegianul ăla care a ucis 77 de persoane într-o tabără de tineri social-democrați a fost condamnat la 21 de ani închisoare, din care a efectuat deja jumătate și acum se cere afară. Se pare că nu îi vor da drumul, pentru că omul nu pare să fi înțeles ce a greșit. Când l-au condamnat, multă lume bună din Europa s-a indignat – cum să îl închizi doar 21 de ani pentru 77 de vieți luate? „Nu ne judecați”, a comentat ministra norvegiană a Justiției; „omul a trăit printre noi, într-o lume pe care voi nu o înțelegeți. Oricum va trebui să ne dăm seama unde am greșit, de unul dintre noi a putut face așa ceva”.
* Când Christoph Daum a ajuns pe banca echipei de fotbal Beșiktaș Istanbul, presa turcă s-a întrebat dacă este moral ca una din echipele fanion din sportul care mobilizează și inspiră milioane de copii să fie antrenată de un individ care a prizat cocaină la petreceri cu prostituate, scandal care a determinat federația germană de fotbal să îi anuleze de-abia semnatul contract de selecționer al naționalei Germaniei.
***
* Pentru „bună purtare”, Liviu Dragnea a fost eliberat din închisoare înainte de a duce la bun sfârșit o sentință pe care nu a recunoscut-o, contestând judecata celor care l-au condamnat, negând justiția și, impicit, filosofia dreptului în statul de drept.
* Omul care prin funcția ocupată reprezintă interesele industriei românești se declară iritat că jurnaliștii vor să afle adevăruri și consideră irelevant că o carieră a personajului ajuns șef al armatei și apoi chiar al guvernului se bazează pe un furt. Unde mai pui că s-a întâmplat în 2003, pe bune, cui îi mai pasă de 2003 când poimâine e 2023? Păi, dacă nu a luat cuiva oul de la gură, nu a furat, nu-i așa? Ce? Ce-a făcut? Că doar nu i-a dat în cap omului!
* Și, de fapt, chiar dacă i-ar fi dat în cap, cum au făcut torționarii în beciurile Securității și-n închisorile staliniste, ce să fi și făcut bieții oameni? Așa erau vremurile. Erau și ei niște bieți executanți. Până la urmă, ia, măi, „hai, terminați cu circul!” (unul dintre polițiști către tatăl fetiței ucise deunăzi pe o trecere de pietoni, la București).